/
top of page

CHRISTEL SEYFARTH

"Hvis ikke jeg var begyndt at strikke som barn, tænker jeg, at jeg var begyndt at male istedet. For mig handler det ikke om, HVORDAN man udtrykker sig  kreativt, men hvordan man formidler det. Det at strikke blev så mit lod".

Unika strik | Design by CHRISTEL SEYFARTH

Når jeg håndstrikker, arbejder jeg med mange farver på én gang.  Jeg lader disse farver glide over i hinanden i blide farveskift for at skabe en levende baggrund. De håndstrikkede modeller er ikke planlagt på forhånd og tager under strikningen deres eget liv og form. Jeg følger bare efter og ser, hvad der sker! Disse modeller tager flere hundrede timer at strikke, men bliver til gengæld helt unikke og personlige.

Jeg er bedst til store, komplekse arbejder med masser af masker, masser af farver og mønstre. Det kræver sin kvinde, at angribe disse store projekter. Derfor har jeg gennem årerne forenklet processen, således at der kun er et minimum af vrang masker og stort set ingen ender at hæfte - og der strikkes kun med to farver ad gangen. Dertil kommet, at jeg strikker alle mine modeller på rundpind og klipper dem op efterfølgende. Jeg lægger vægt på en gennemført finish og strikker altid biser og/eller belægninger på mine modeller.

 

Gå bare selv igang…
Til dig, der gerne selv vil strikke, har jeg lavet en række håndstrikkede modeller, som du kan købe som garnkits. Garn og opskrift købes i min eSHOP, hvor der også er mange andre fristelser. 
 

Jeg er først og fremmest designer og kunsthåndværker. Jeg elsker mit arbejde – og at hjælpe mine mange trofaste kunder på vej i vores fælles passion for strik. Så bare ring, hvis du vil have hjælp.
Du kan også finde hjælp via mine videoklip

Du kan også købe et stort udvalg af modellerne færdigstrikkede. Hvert forår fylder vi butikken op med masser af nye modeller, som er lige til at tage på med det samme.

Kilden til inspirationen

Jeg lærte at strikke af min mormor som 5 årig, og har strikket lige siden. Der var ingen, der strikkede i familien, så min mormor indsamlede garnrester i alle mulige kulører til mig fra sine strikkende veninder på øen. Da der kun var ganske lidt garn i disse garnrester, foreslog min praktiske mormor, at jeg blot rullede dem allesamen oven i hinanden, og dermed få ét stort nøgle. Jeg strikkede forskellige store og små projekter og som teenager var jeg så god, at jeg solgte mine meget kulørte kunstværker til veninderne og deres mødre. Så man kan roligt sige, at jeg har fået farveglæden ind med (mor)modermælken.

 

Fanøs univers
Det er klart, at det meste af min inspiration kommer fra Fanø, hvor jeg stort set har boet hele mit liv. Fra havet, lyset, bølgerne, stormen, fuglene og den kraftfulde natur. Men også fra den hundredårige tradition med fanødragten. Hverdagsdragter af bomuld og festdragter af silke fra Kina. Fanø er en søfarts ø, og i generationer har mine forfædre været søfolk og skibs kaptajner, der har hjembragt klæde fra verdens fjerneste egne. Så der var knald på farverne allerede for hundrede vis af år siden her på øen. 

 

Udlængsel og vildskab
Som alle fannikker har jeg altid været præget af udlængsel og oplevelsestrang. Allerede som 16 årig boede jeg en tid i USA, og siden i Canada. Jeg har indsnuset det meste af verden – og pakket alle indtrykkene ned i min indre rygsæk. Men det er først, når jeg sidder i fred og ro med mine hunde på toppen af en klit på min elskede ø – at modellerne rigtig tager form i mit hovede. Her bliver en gammel slidt stofrest fra et marked i Kina pludselig til et stort sjal, en jakke eller noget helt andet.

 

Kunst og kostumer
Hvis du har sanserne åbne, kan du finde inspiration overalt. Mens jeg i mine farver mest er præget af Fanø’s univers og den store verdens mangfoldighed, er mit modelvalg ofte præget af min lidenskab for gamle kostumer, tyrkiske frakker, Østens enkle tøj snit, rokokoens voluminøse detalje rigdom, - og selvfølgelig Fanødragten. Jeg elsker at sammensætte organiske former med grafiske mønstre.

Jeg arbejder aldrig med blot én bund og én mønsterfarve – men altid med store grupper af bund- og mønsterfarver, der flimrer og lever, mens jeg strikker, og skaber sit eget liv. Som gammel hønsestrikker hader jeg for meget tvungen regelrethed, og forsøger altid at finde den nemmeste vej ud af et kompliceret strikketøj. Men på et punkt er jeg pedant:

”Det skal laves ordentligt” uanset hvor vildt og anarkistisk det ellers er. Der skal altid være en flot ”finish”!

Fanø hunde

Mine opskrifter
Mine opskrifter er helt konkrete, som du kender dem, men der er alligevel en forskel, for opskriften tager ikke stilling til, hvordan du sætter farverne sammen. Du får anvist en bundfarve- og en mønstergruppe af farver, og så må du selv tage stilling til rækkefølgen af farveforløbet. Det er meget nemmere - og sjovere - end det lyder! Selvom man strikker efter samme opskrift bliver hver eneste model unik - det bliver DIN model.  Modellerne strikkes på rundpind og klippes op ligesom man gør med norske sweatre. Selvom der ofte er rigtig mange farver i et kit, strikkes der kun med 2 farver ad gangen. Hvis du kan strikke mønsterstrik, kan du også strikke mine modeller.

 

Klar til at blive set på
Jeg blæser på moden ud fra den holdning, at er det anderledes og spændende – så er det også mode. Så du kan godt regne med at blive set på – når du er færdig – og hurtigt skal i gang med det næste projekt. Naturligvis! For min måde at strikke på er stærkt vanedannende.

Fanø Strikkefestival 

I 2020 har vi 15 års jubilæum. I 2005 fik jeg ideen til konceptet til den første Fanø Strikkefestival. Dette arrangement er blevet en kæmpe succes med mere end 10.000 danske og udenlandske deltagere, Strikkefestivalen byder på super lækre stande fra ind- og udland, masser af workshops med spændende og inspirerende undervisere, modeshows, udstillinger. live underholdning. Inspiration. Glæde og sjov.

 

Se mere på festivalens egen hjemmeside

Christel Seyfarth Klitrose
Christel Seyfarth fanødragt
Christel Seyfarth Fanø Sønderho
Christel Seyfarth Fanø tovværk
Christel Seyfarth Fanø lynghede
Christel Seyfarth Fanø strand
Christel Seyfarth Fanødragter
Christel Seyfarth Fanøpiger
Christel Seyfarth Fanø eng
Christel Seyfarth Fanø vadehav
Christel Seyfarth Fanø roser
Christel Seyfarth Fanø færge
Christel Seyfarth Fanø søfart
Christel Seyfarth Fanødragt Emma
Christel Seyfarth Fanø vindue
Christel Seyfarth Fanø fugleliv
Christel Seyfarth Fanø ravfindere
Christel Seyfarth Fanø hustag
Christel Seyfarth Fanø natur
Christel Seyfarth Fanø babysæl
Christel Seyfarth Fanøhus
Christel Seyfarth Fanø idyl

Årets Ildsjæl i Danmark 2015

Christel Seyfarth modtog i 2015 prisen som årets ildsjæl i Danmark på baggrund af hendes store arbejde med Fanø Strikkefestival og dennes betydning for Fanø. Prisen bliver hvert år uddelt af Ministeriet for by, bolig og landdistrikter.

 

"Jeg er super stolt over at have modtaget prisen som Årets Ildsjæl i Danmark” siger Christel Seyfarth.”. Prisen blev overrakt af minister for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen. Samme år modtog Christel Seyfarth ligeledes prisen som Årets Ildsjæl i Region Syddanmark. Fanø Strikkefestival har gennem årene fået stor betydning for tusindvis af strikkere i ind - og udland, og ikke mindst for Fanø. 

Christel Seyfarth Årets Ildsjæl 2015
bottom of page